• VEĽKÁ GRATULÁCIA!

        • 23. 2. 2024
        • Hviezdoslavov Kubín - 1. miesto

          O svojom výraznom talente nás Dianka Poláková na našej škole presvedčila už niekoľkokrát. Preto sa veľmi tešíme, že jej nadanie a talent uznali a ocenili aj porotkyne súťaže Hviezdoslavov Kubín na obdvodnom kole, ktoré sa konalo dňa 21. 2. 2024 v Šuranoch. 

          Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka umeleckého prednesu poézie a prózy. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou tohto druhu na Slovensku.                                                                            Dianka v I. kategórii (2. - 4. ročník) ako jedna z najmladších získala krásne 1. miesto. Spoluautorkou tohto skvelého úspechu je nepopierateľne p.riaditeľka PaedDr. Ľubka Steinerová, ktorá Dianku na súťaž pripravila a sprevádzala. Obom gratulujeme a už teraz držíme silno palce na okresnom kole. 

        • Príbeh hudby

        • 15. 2. 2024
        • Dňa 15.2.2024 sme sa pridali k sledovaniu prvého online streamovaného koncertu Slovenskej filharmónie. Takto sme spolu so Slovenskou filharmóniou oslávili jej 75. narodeniny. Atmosféru prekrásneho koncertu sme si naplno užili. Žiaci prišli slávnostne pristrojení, náš ŠKD sa premenil na koncertnú sieň. Hodinový koncert, ktorý moderoval vynikajúci dirigent Gabriel Rovňák, priblížil zaujímavou formou žiakom klasickú hudbu, predstavil jednotlivé skupiny hudobných nástrojov v orchestri. Zaznelo niekoľko skladieb v podaní Slovenského filharmonického i Bratislavského chlapčenského zboru. A prišiel dokonca i Eugen Suchoň.               

          Na chvíľu sme sa stali súčasťou orchestra, lúskali sme, tlieskali do rytmu, spievali so zborom a dokonca sme online hlasovaním rozhodovali o novom členovi orchestra. Našim žiakom sa koncert veľmi páčil, boli nadšení.  Koncert sledovali veľmi pozorne, o čom svedčí aj fakt, že po koncerte nemali žiadny problém s vypracovaním pracovného listu, ktorý organizátori pre nich pripravili.  

          Neľutujeme, že sme sa pridali k takmer 22.000 žiakom na Slovensku, ktorí si aspoň takto užili atmosféru tohto výnimočného podujatia. Tlieskame organizátorom a autorom tejto skvelej myšlienky.

        • Fašiangy

        • 9. 2. 2024
        • Poznávanie a zachovávanie ľudových tradícií je dôležitou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu na našej škole. Pravidelne zaraďujeme do vyučovania témy regionálnej výchovy. Spoznávať kultúrne dedičstvo našich predkov a chápať potrebu zachovávania kultúrnych tradícií regiónu sú hlavným cieľom týchto činností. Aj takýmto spôsobom sa nám darí aktivizovať žiakov a zvyšovať ich záujem o vyučovanie.

          Projektový deň s názvom „Fašiangy – zvyky a tradície nášho regiónu“ sme si všetci naplno užili. Hneď ráno sme začali  prípravou cesta  obľúbenej fašiangovej pochúťky, ktorou sú  šišky. Pokračovali sme prípravou fánok, ktoré boli kedysi v období fašiangov bežnou súčasťou jedálneho lístka v našom regióne, dnes sa však už z mnohých domácností recept na fánky úplne vytratil.   Mnohí žiaci ochutnali fánky prvýkrát a veru sa oblizovali. Fašiangový sprievod v maskách,  pásmo piesní, vinšov a tancov a sladká hostina boli vynikajúcim zavŕšením celého dňa. Držali sme sa príslovia, ktorým sa riadili aj naši predkovia: „Kto sa cez fašiangy poriadne nenaje, bude celý rok hladovať.“

        • Karneval

        • 1. 2. 2024
        • Dnes v našej škole neboli obyčajní žiaci. Pani učiteľky dnes vzdelávali princezné, nevestu, Elsu a Olafa,  čarodejnice,Harryho Pottera a rôznych superhrdinov a iné postavičky z rozprávkového sveta. Počas celého dňa sme si užili plno zábavy, smiechu a radosti. Tancovalo sa, spievalo, súťažilo, kúzlilo. Všetky masky boli ocenené krásnymi cenami, medailami a sladkosťami.